fredag 19 december 2014

Magento Community Edition

För de företag som riktar blicken mot en global marknad är Magento en tänkbar internationell e-handelslösning. Magento, som köptes upp av eBay 2011, utvecklades ur osCommerce som det idag utklassar i populäritet, speciellt när det gäller mellanstora sajter.

Det skall sägas att om ditt företag likt Nike eller Olympus har ett uppenbart behov av Magentos flaggskepp Enterprise, då kommer inte heller årskostnaden på (minst) 100.000 SEK att vara något problem. Men för de flesta andra är den prislappen minst sagt avskräckande. För att bättre passa små och mellanstora företags budgetar finns därför Magento liksom sina konkurrenter i flera olika varianter, där prestanda och funktioner främst beror på vilka krav du har på din ebutik.Vid första anblicken är det mest lockande alternativet för små och nystartade företag Magentocommerce webshop med Community Edition, den populära gratisvarianten som likt WordPress har en öppen källkod. Det utvecklas och drivs därmed framåt av frivilliga utvecklare och användare. Installationen är snabb, enkel och du bör kunna bygga din butik inom en timme. Faktum är att det bör ta längre tid att beskriva dina produkter än vad det tar att börja sälja dem, men det finns också massvis med spännande sätt att skräddarsy din butik. För den som vill lära sig mer finns det videolektioner att tillgå, samt givetvis Magentos egna utvecklarforum.

Gratis är så klart gott, men glöm inte att gratisvarianten innebär att du måste hitta en egen betallösning samt säkerhetscertifiera din butik. För dig som har liten budget och en stor portion tålamod (alternativt kan få ett kompispris från en programmerare) kan Community mycket väl vara en intressant lösning. Men det är ditt ansvar att underhålla sajten, så ska din butik växa kan det vara mer intressant att titta på en helhetslösning.


För dig som tycker att strängar i första hand finns på en gitarr kan den gyllene medelvägen Magento Go vara en passande helhetslösning. Denna ”html-fria” lösning, som låter dig ändra utseende och lägga till material med bara några klick, är fullt skalbar och kostar därför från en hundralapp i månaden upp till nära tusenlappen. Men oavsett prisklass ingår de flesta funktioner som man rätt att förvänta sig, vilket förstås inkluderar oändliga möjligheter att kategorisera dina produkter och flera sätt för dina kunder att hitta rätt produkt. Det ingår inte någon betallösning i Magento Go, men däremot ingår SEO optimering, önskelistor, presentkort och mycket mer. Om du dessutom har en viss kodkoll kan du lätt integrera CSS och Javascript (samt köpa färdiga skript) och lägga till ännu fler funktioner och lösningar till din butik i form av extensions.


Låt en webbredaktör ta hand om butiken

För den som vill ha en snabb lösning kan det vara bra att låta en webbredaktör ta hand om din webbutik. Med Magento Go passa, men kan också bli en onödigt dyr lösning i längden. Magento Community är däremot ett utmärkt alternativ för den som vill känna på och samtidigt lära sig lite mer om e-handel.

Behöver du en webbredaktör? Kontakta Webbredaktörerna i Stockholm så hjälper de dig med din butik.